Mirasçılık belgesi, Türk Medeni Kanunu uyarınca dikkate alınan mirasbırakanın gerisinde bıraktığı yasal mirasçıları ve miras pay oranlarını gösteren belgedir. Bu belge TMK m.598 uyarınca talep eden mirasçılara düzenlenerek verilebilir.
Mirasçılık belgesi TMK m.598 uyarınca sulh mahkemesince veya noter tarafından düzenlenir. Ancak uygulamada birbiriyle ilişkili olan ailede birden fazla ölüm olayının meydana geldiği durumlarda noterler tarafından bu belge düzenlenmemektedir. Bu durumda başvurulacak makam sulh mahkemesidir.
Mirasçılık belgesi sulh hukuk hakimliğince Hukuk Muhakemeleri Kanunu m.382 çerçevesinde çekişmesiz yargı işi olarak görülür. Davayı açan davacının davalı olarak hasım göstermesine gerek bulunmamaktadır.
Öte yandan mirasçılık belgesi isteyen kimse şartları oluştuğu taktirde adli yardım uygulamasından faydalanarak, maddi külfete maruz kalmadan bu yolda ilerleyebilir.
Mirasçılık belgesi kesin hüküm teşkil etmeyen bir belgedir. Dolayısıyla iptalinin istenmesi durumu mümkündür. Mirasçılık belgesinin iptaline ilişkin kanunumuzda herhangi bir süre sınırı da getirilmemiştir. Hal böyle olunca mirasçılık belgesinin iptal edilmesi her zaman istenebilir.
Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra mirasçılar, mirasbırakanın terekesi payları oranında hak sahibi olurlar. Bu aşamadan sonra miras hukukuna ilişkin iş ve işlemleri yapabilirler.
Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız deprem sonrası ne yazık ki "deprem sonrası mirasçılık belgesi(veraset ilamı) nasıl alınır?" birçok kişinin sorduğu ve merak ettiği konular arasında olmuştur.
Detaylı bilgi için https://www.alaybeyogluhukuk.com/iletisim
Komentarze